З метою  забезпечення  екологічної  безпеки, захисту навколишнього  природного середовища та збереження  довкілля від забруднення, виконавчий комітет Линовицької селищної ради закликає жителів  громади відмовитись від покладання штучних (пластикових) квітів та вінків до могил близьких людей на кладовищах та інших  місцях поховання  згідно рішення  виконавчого комітету селищної ради від 22.03.2023 року № 38.

  Адже пластикова атрибутика для цвинтарів становить серйозну загрозу навколишньому середовищу та здоров’ю людей. Коли штучні квіти та вінки втрачають свій колір та форму, вони потрапляють на сміттєзвалища та отруюють природу.

Варто усвідомити та зрозуміти: масове використання штучних квітів загрожує екологічною катастрофою!

Утилізувати поминальні символи майже неможливо, розкладається такий штучний матеріал надзвичайно довго. А, як стверджують екологи, під час їх спалювання у повітря викидається діоксин та інші небезпечні токсичні речовини, котрі несуть загрозу для здоров’я людини. Крім того, такі викиди спричиняють виникнення онкологічних захворювань.

  Розуміючи шкідливість пластикових квітів і вінків, у європейських країнах вже давно заборонене їхнє використання.

Відмовитись від пластикових квітів закликають і священики, наголошуючи на тому, що традиція нести штучні квіти на кладовища не має жодної релігійної чи духовної основи. Виражати свою пам’ять і пошану до померлих слід молитвою, а також живими квітами, як символами вічного життя.

  Тож прохання до всіх жителів нашої громади - будьте відповідальними до себе, близьких та довкілля! Зберігайте світлу пам’ять про померлих з турботою про майбутні покоління. Альтернативою пластиковим квітам можуть стати вінки з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в ґрунт, газонна трава, сухоцвіти, лампадки  та свічки.

 

 

 

 

Фото без опису

    •  
    • СЕЛИЩНА  РАДА
    • РАЙОНУ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ
    •  
    • КОМІТЕТ
    •  

 

    1. березня 2023 року                   смт Линовиця                                    № 38

 

Про  заборону використання пластикових квітів на території Линовицької громади

 

    Відповідно до пункту 44 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», беручи до уваги розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 року № 820-р « Про схвалення Національної Стратегії управління відходами в Україні»,  з метою зменшення відходів та їх негативного впливу на навколишнє середовище; зменшення кількості твердих побутових відходів, які засмічують землю та атмосферне повітря, переробка та утилізація яких потребує значних матеріальних витрат, ВИРІШИЛИ :

 

  1. Заборонити суб’єктам господарювання сфери торгівлі реалізацію штучних квітів, вінків, корзинок, тощо в закладах торгівлі Линовицької територіальної громади.
  2. Заборонити мешканцям Линовицької територіальної громади використовувати, розміщувати, покладати на об’єкти благоустрою населених пунктів ( кладовища, пам’ятники, тощо) штучні пластикові квіти, вінки, корзинки.
  3. Доручити членам виконавчого комітету та депутатам Линовицької селищної ради :

 

       3.1. проводити широку роз’яснювальну роботу серед населення про: недоцільність використання штучних квітів та їх шкідливий вплив на природу; позитивний досвід європейських країн з використання живих квітів; економічну шкоду, яку тягне за собою масове і неконтрольоване використання штучних квітів на кладовищах і на інших об’єктах благоустрою територіальної громади;
      3.2.  звернутись до релігійних організацій, які здійснюють діяльність на території громади щодо роз’яснення мешканцям міста про шкідливий вплив штучних квітів та вінків на навколишнє природне середовище;
 4. Заступнику селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради та старостам організувати виготовлення та встановлення на кладовищах населених пунктів інформаційних стендів( табличок) про заборону використання жителями територіальної громади пластикових та інших штучних квітів та їх шкідливий вплив на природу.


5. Контроль за виконанням даного рішення залишаю за собою.

 

Селищний голова                                 Віталій НЕСТЕРКО