ID-картка - обов’язковий документ для випускника

 

 

         Попри повномасштабну війну, українські випускники продовжують готуватися до національного мультипредметного тесту (НМТ), що був уведений у 2022 році.

Найближчим часом розпочнеться реєстрація школярів для здачі відповідного тесту. Паспорт - є обов’язковою умовою для реєстрації на його проходження, адже ID-картка це документ, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України.

Отже, учні, яким виповнилося 14 років та хочуть вступати до вищих навчальних закладів, мають обов'язок подбати про своєчасне виготовлення першого паспорта громадянина України у формі ID-картки.

Нагадуємо: що надання послуги з оформлення паспорта громадянина України вперше при досягненні 14-річного віку здійснюється БЕЗКОШТОВНО. Термін виготовлення такого документу 20 робочих днів з дня подання заяви-анкети для його отримання (однак, слід врахувати, що під час дії воєнного стану можливі деякі перебої в організації доставки документів).

 

Для особи, яка оформляє паспорт громадянина України

вперше є багато переваг :

 

1. ID-картка + РНОКПП

В підрозділах ДМС запроваджено реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини шляхом забезпечення можливостей фізичним особам віком від 14 до 18 років під час оформлення паспорта громадянина України вперше за їх бажанням одночасно зареєструватися у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків платником податку без заповнення та подання облікової картки фізичної особи-платника податків чи будь-яких інших документів.

Послуга надається за умови наявності зареєстрованого місця проживання. При оформленні ID-картки працівником ДМС фіксується бажання особи отримати РНОКПП (ідентифікаційний номер). При цьому паспорт оформлюється із внесенням даних про РНОКПП одразу на картку.

Звертаємо увагу, що надання послуги з оформлення паспорта громадянина України вперше при досягненні 14-річного віку з одночасним присвоєнням РНОКПП здійснюється БЕЗКОШТОВНО.

 

2. ID-картка + закордонний паспорт

Раді повідомити, що з’явилась технічна можливість надання адміністративної послуги з одночасного оформлення ID-картки вперше та паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації на території України виникла потреба у швидкому та зручному оформленні паспортних документів. Відтак, Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою запровадив експериментальний проєкт щодо одночасного оформлення. Даним  проєктом надано можливість особі, яка досягла 14-річного віку, одночасно із оформленням ID-картки подати заяву для оформлення закордонного паспорта. Слід звернути увагу, що в рамках цього оформлення заява для оформлення закордонного паспорта подається особою з 14 років особисто, без присутності законного представника.

При цьому оформлення паспорта громадянина України у формі ІD-картки залишається БЕЗКОШТОВНИМ, необхідно буде оплатити лише вартість документа для виїзду за кордон в регламентному порядку (20 робочих днів), що становить 856 гривень.

 

3. "Як подати документи на оформлення?"

         Для подачі документів на оформлення необхідно зареєструватися в електронній черзі на офіційному сайті Державної міграційної служби України за посиланням: https://dmsu.gov.ua/services/online.html

         Обрати підрозділ та з’явитися у вказаний день і час до обраного підрозділу з необхідним переліком документів, а саме: оригінал свідоцтва про народження, ідентифікаційний номер (у разі наявності), оригінали паспортів громадян України  обох батьків (чи одного з них) або законного представника. Для внесення додаткової змінної інформації - подати документ про місце реєстрації дитини або витяг з Єдиного державного демографічного реєстру (який можна отримати у відповідному органі реєстрації, ЦНАП або згенерувати самостійно за допомогою порталу "Дія")

 

4. "Чи готовий мій паспорт?"

Одним із найчастіших запитань є: «Чи готовий мій паспорт?».

Що стосується інформації про стан оформлення паспортного документу, то її можна дізнатися самостійно.

Для цього необхідно зайти на сайт "Державна міграційна служба України"  та скористатися послугою електронного сервісу «Перевірка стану оформлення документів» https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html

В залежності від того, на якій стадії оформлення перебуває документ, статус оформлення документу, також може бути різним.

Якщо статус документу буде такого змісту: «Документ доставлений до підрозділу Міграційної служби /дата/ та може бути отриманий заявником» - ВІТАЄМО, ваш документ готовий до видачі, знаходиться у підрозділі. Громадянину необхідно особисто звернутися для його отримання.

 

         Подбайте про оформлення ID-паспорта завчасно!

 

Міграційна служба чекає на Вас за адресою: м.Прилуки, вул.Соборна, 40

Час роботи підрозділу з питань надання адміністративних послуг з вівторка до суботи з 09:00 до 17:00.

 

 

Якщо ще залишилися запитання?

Вам завжди допоможе чат-бот ДМС у Viber та Telegram за посиланням  https://bit.ly/2NLECON